Cara-Cara Hilangkan Tahi Lalat di Muka

cara menghilangkan tahi lalat di muka

Tahi lalat adalah pertumbuhan yang sangat biasa pada kulit. Ia biasanya berwarna hitam atau coklat, tetapi juga boleh berwarna seperti kulit atau merah jambu, dan hampir setiap orang dewasa memilikinya.

Kebanyakan daripada kita memiliki antara 10 hingga tahi lalat pada badan kita, dan mereka cenderung lebih biasa pada orang yang memiliki kulit yang cerah.

Kebanyakan tahi lalat tidak perlu dibuang. Namun, jika anda memiliki benjolan yang berubah bentuk, saiz, atau warna, ia perlu dinilai untuk kanser kulit.

Terdapat banyak teknik yang boleh digunakan untuk mengeluarkan tahi lalat. Pengeluaran tahi lalat adalah lebih baik dilakukan di klinik kulit atau klinik estetik dan hospital.

 

Sebelum Menghilangkan Tahi Lalat

Kebanyakan tahi lalat adalah apa yang disebut oleh dermatologi sebagai tahi lalat biasa dan tidak menimbulkan risiko kesihatan. Temu janji dengan seorang dermatologi untuk menilai tahi untuk menentukan sama ada ia patut dibuang.

Jika anda melihat tahi lalat baru atau berubah bentuk atau saiz, adalah lebih baik untuk berjumpa dengan seorang pakar kulit atau dermatologi untuk dinilai untuk melanoma yang merupakan sejenis bentuk kanser kulit. Tanda-tanda lain yang mungkin menunjukkan tanda melanoma termasuk tahi lalat yang gatal atau berdarah.

check moles abcde

Panduan yang berguna untuk menilai tahi lalat adalah melalui “ABCDE”.

 • Asymmetrical (tidak seimbang): Apabila tahi lalat mempunyai bentuk yang tidak sekata dan dua belahnya kelihatan berbeza
 • Border (Sempadan): Sempadan yang tidak sekata atau bergerigi
 • Colour (Warna): Warna yang tidak sekata atau berubah
 • Diamater (Diameter): Apabila benjolan lebih besar daripada saiz biji delima
 • Evolving (Berkembang): Jika benjolan berubah dalam beberapa minggu atau bulan yang lalu.

 

experienced doctor performing mole removal

Cara Menghilangkan Tahi Lalat

Pembuangan tahi lalat di muka yang salamat dan sah seharusnya sentiasa dilakukan di bawah pengawasan perkhidmatan kesihatan profesional. Berbual dengan dermatologi anda mengenai tahi lalt yang ingin anda buang dan sama ada telah berubah baru-baru ini.

Pakar kulit akan dapat mengesyorkan kaedah pembuangan tahi lalat yang sesuai untuk anda. Pembuangan tahi lalat biasanya berlaku klinik kulit dan tidak memerlukan masa rehat.

1. Pembuangan Pembedahan

Untuk membuang tahi lalat secara bedah, dermatologi anda akan membiarkan tahi laltdan kulit sekeliling terasa kebas, kemudian memotong tahi lalat dengan scalpel. Mereka akan menyudahi dengan membetulkan kulit di sekitar tahi lalat.

2. Pencukuran

Untuk mencukur tahi lalat anda, dermatologi anda akan membiarkan kawasan terasa kebas, kemudian menggunakan pisau bedah untuk mencukur tahi lalat.

Kaedah ini lebih biasa apabila pakar kulit anda tidak bimbang tahi lalat itu mengandungi kanser.

cryotheraphy mole removal

3. Cryotherapy (Pembekuan)

Cara lain untuk membuang tahi lalat adalah melalui prosedur cryotherapy atau pembekuan. Cara ini biasanya digunakan untuk membuang tahi lalat yang menonjol atau kutil.

Cryotherapy mungkin menyebabkan sedikit sakit, tetapi doktor pakar kulit akan membuat kulit anda tidak merasa dengan memberikan anestetik terlebih dahulu sebelum memulakan prosedur.

Kemudian, doktor pakar kulit akan mengoleskan atau menyemprotkan nitrogen cair yang sangat sejuk pada permukaan tahi lalat.

Tahi lalat dan jaringan kulit akan dibuang setelah itu. Bekas tahi lalat mungkin terdapat luka bernanah selepas melalui kaedah ini, tetapi tidak perlu risau kerana ia biasanya sembuh dengan sendiri.

mole removal burning face

4. Laser

Penghilangan tahi lalat melaui laser biasanya dicadangkan untuk membuang tahi lalat yang lebih kecil, berbentuk rata dan berwarna lebih terang. Ini biasanya dilakukan untuk sebab kecantikan.

Kelebihan membuang tahi lalat mati melalui laser adalah hasil yang rapi dengan kerosakan jaringan parut yang minimum berbanding dengan pembedahan membuang tahi lalat.

Penghilangan tahi lalat melaui laser biasanya dicadangkan untuk membuang tahi lalat yang lebih kecil, berbentuk rata dan berwarna lebih terang. Ini biasanya dilakukan untuk sebab kecantikan.

Kelebihan membuang tahi lalat mati melalui laser adalah hasil yang rapi dengan kerosakan jaringan parut yang minimum berbanding dengan pembedahan membuang tahi lalat.

Selepas pemeriksaan, doktor bedah kulit akan memilih teknologi laser yang paling sesuai dan selamat bergantung kepada jenis tahi lalat anda.

Beberapa pilihan teknologi laser yang biasa digunakan adalah IPL (Intense Pulse Light), PTP (potassium titanyl phospate), atau laser ND-Yag.

Secara ringkasnya, tindakan laser akan memancarkan panjang gelombang cahaya tertentu untuk mengenai pigmen gelap pada kulit dan membakarnya.

Selain itu, laser juga membakar luka dan prosedur ini hampir tidak menyebabkan pendarahan dan boleh sembuh dengan cepat.

5. Dibakar dengan Alat Khusus

Cara lain untuk menghilangkan tahi lalat dengan cepat adalah dengan menggunakan kauterisasi. Doktor akan menggunakan alat yang memancarkan arus listrik yang dikenali sebagai kauter.

Sebuah kawat steril yang panas akan digunakan untuk membakar lapisan teratas kulit tahi lalat. Jaringan kulit tersebut kemudian akan kering dan tahi lalat akan lepas.

mole removal burning face

6. Elliptical Excision Procedure

Prosedur eksisi elips adalah kaedah untuk mengeluarkan tahi lalat di muka dan kawasan kulit lain yang paling efektif.

Pembedahan untuk mengeluarkan tahi lalat ini biasanya dipilih untuk jenis tahi lalat yang mencurigakan (gejala kanser kulit) atau untuk orang yang tidak dapat melakukan laser atau tindakan bedah.

Setelah dibius dengan anestesia tempatan, doktor akan mengeluarkan seluruh tahi lalat menggunakan pisau bedah. Kemudian, luka akan ditutup dengan jarum jahitan yang dibungkus dengan bandage.

Prosedur ini memakan masa sekitar 20 minit. Selepas proses penyembuhan awal, jaringan parut sisa pembedahan akan terus memudar hingga meninggalkan garis putih samar-samar.

Terdapat juga beberapa ubat untuk mengeluarkan tahi lalat yang dijual di pasaran. Namun, anda tidak boleh bertindak sembarangan dalam menggunakannya.

Berunding dengan doktor mengenai penggunaan ubat mengeluarkan tahi lalat ini supaya meminimumkan sebarang risiko yang berbahaya.

tea tree oil

7. Cara DIY

Banyak kaedah ini menggunakan bahan-bahan semula jadi dan mengaku selamat. Namun, perlu diingat bahawa penyingkiran tahi lalat sendiri tidak terbukti selamat. Beberapa kaedah ini kemungkinan berbahaya dan boleh mengakibatkan parut kekal.

Terdapat juga beberapa ubat tradisional yang menggunakan herba atau minyak pada tahi lalat, termasuk:

 • Cuka apel
 • Bawang putih
 • Minyak Tea Tree
 • Kulit pisang
 • Baking soda
 • Iodine
 • Minyak kelapa
 • Minyak Oregano
 • Madu
 • Lidah buaya (aloe vera)
close-up portrait of young model with moles

Ujian untuk Kanser

Tidak kira kaedah pembuangan tahi lalat yang anda pilih, pakar kulit anda kemungkinan akan menghantar tahi lalat kepada patologi untuk dikaji mengenai kanser kulit.

Ini dilakukan dengan memeriksa sel-sel tahi lalat di bawah mikroskop.

Kanser kulit boleh dirawat apabila dikesan awal, jadi janganlah ragu-ragu untuk menghubungi klinik pakar kulit mengenai sebarang tahi lalat di muka anda untuk disemak.

Sepatah Kata Daripada Klinik Kulit

Jika anda sedang mempertimbangkan untuk menghilangkan tahi lalat di muka, anda mungkin ingin bertindak secepat mungkin.

Adalah diingat bahawa kebanyakan tahi lalat adalah tidak berbahaya dan tidak perlu dikeluarkan kecuali ia mengganggu anda.

Klinik kulit akan mempunyai alat dan kaedah terbaik untuk mengeluarkan tahi lalat tanpa meninggalkan parut. Berfikir bahawa kaedah membuang tahi lalat sendiri, walaupun menggoda, boleh mengakibatkan parut dan hasil yang tidak diingini.

Walaupun tahi lalat anda tidak mengganggu kehidupan seharian, kita juga kena selalunya memeriksa mereka, terutama jika anda memperhatikan perubahan bentuk, warna, atau ciri-ciri lain tahi lalat.

Doktor pakar kulit anda akan dapat menentukan sama ada perubahan itu menunjukkan tanda-tanda melanoma.