Cara-Cara Merawat Eczema dengan Berkesan

child scratches atopic skin

Eczema adalah keadaan yang menyebabkan kulit anda menjadi kering, gatal dan berbenjol.

Keadaan ini melemahkan fungsi penghalang kulit anda yang bertanggungjawab untuk mengekalkan kelembapan dan melindungi badan anda daripada unsur luar.

Berapakah kebiasaan Eczema akan berlaku?Skin Tag

Eczema semakin meningkat di kalangan rakyat Malaysia, terutamanya di kalangan kanak-kanak. Ia menjejaskan kualiti hidup dan membawa kepada gangguan dalam kerja atau persekolahan apabila kecelaruan berlaku.

Menurut Persatuan Dermatologi Malaysia, lebih 20% kanak-kanak Malaysia mengalami eczema, juga dikenali sebagai Dermatitis Atopik.

Apakah Punca Eczema Berlaku?

Tanda-tanda awal eczema adalah kegatalan, kulit kering dan ruam. Ini menunjukkan bahawa anda telah tersentuh dengan pencetus dalam persekitaran anda. Mengenal pasti pencetus alam sekitar dan mengelakkannya boleh mengurangkan risiko anda terkena eczema.

Untuk mengetahui sama ada anda menghidap Dermatitis Atopik (Eczema), doktor anda akan menyemak rekod perubatan anda. Mereka juga akan melakukan beberapa ujian untuk melihat sama ada anda mempunyai sebarang alahan atau masalah kulit.

Jika anda mendapati bahawa pemakanan tertentu menyebabkan anda ruam, tanya doktor jika anda mempunyai alahan terhadap makanan tersebut.

cream eczema treatment

Cara-Cara Merawat Eczema

Terdapat beberapa cara untuk merawat kulit gatal eczema atopik. Eczema tidak boleh hilang sepenuhnya, tetapi ia akan nampak kehilangan lama kelamaan jika mengamal rawatan.

Dengan kerjasama pakar kulit bertauliah, anda boleh mengawal eczema. Dengan kawalan yang rapi, ia dapat melegakan kulit yang kering, mengurangkan kegatalan dan mengurangkan kemerahan yang membawa kepada ruam.

Kadangkala, anda perlu mencuba beberapa ubat atau rawatan ringan yang berbeza untuk mencari pemulih yang sesuai untuk anda. Untuk mendapatkan hasil terbaik daripada rawatan, klinik pakar kulit juga mengesyorkan membuat beberapa perubahan gaya hidup.

Rawatan

Rawatan dermatitis atopik bermula dengan pelembapan biasa dan tabiat penjagaan diri yang lain. Jika ini tidak membantu, klinik pakar kulit anda mungkin mencadangkan ubat berkrim yang mengawal kegatalan dan membantu membaiki kulit.

Ini kadangkala digabungkan dengan rawatan lain. Anda mungkin perlu mencuba pelbagai rawatan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk mengawalnya. Walau bagaimanapun, gejala eczema mungkin tercetus kembali.

Ubat-Ubatan

Banyak pilihan ubat-ubatan tersedia yang dapat membantu mengawal kegatalan dan membaiki kulit. Ia boleh didapati dalam pelbagai bentuk serta sebagai krim, gel dan salap. Bincang dengan pakar kulit anda tentang pendapat masing-masing.

Segala produk yang anda gunakan hendaklah mengikuti arahan tertentu, selalunya digunakan dua kali sehari sebelum anda melembapkan. Penggunaan berlebihan produk kortikosteroid (corticosteroid) boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kulit menipis.

Krim atau salap dengan perencat calcineurin mungkin merupakan pilihan yang baik untuk kanak-kanak yang berumur lebih daripada 2 tahun kerana ia mengandungi tacrolimus (Protopic) dan pimecrolimus (Elidel). Elakkan dedahan cahaya matahari yang berterusan apabila menggunakan produk ini.

Klinik kulit mungkin menetapkan pil antibiotik untuk merawat jangkitan. Pakar kulit anda juga akan menetapkan pil yang mengawal keradangan untuk eczema yang lebih teruk. Ia termasuk siklosporin, methotrexate, prednisone, mycophenolate dan azathioprine.

Pil ini amat berkesan tetapi tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang panjang kerana potensi kesan sampingan amat tinggi.

Contoh ubat lain untuk eczema adalah Dupilumab (Dupixent) dan tralokinumab (Adbry) yang boleh disuntik secara biologik (antibodi monoklonal) menjadi pilihan untuk penghidap penyakit sederhana hingga teruk yang bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ini.

Kajian menunjukkan bahawa ia selamat dan berkesan dalam mengurangkan gejala dermatitis atopik. Dupilumab adalah untuk kanak-kanak yang berumur lebih daripada 6 tahun. Tralokinumab adalah untuk orang dewasa.

eczema infection hand

Terapi

Rawatan yang berkesan dan intensif untuk eczema melibatkan penggunaan salap kortikosteroid (corticosteroid cream) dan pengedap ubat dengan balutan kain kasa basah yang dilapisi dengan lapisan kain kasa kering.

Kadang-kadang ini dilakukan di hospital untuk orang yang mempunyai lesi yang meluas kerana ia memerlukan tenaga kerja yang intensif dan kepakaran kejururawatan. Anda boleh menghubungi pakar dermatologi anda untuk mempelajari cara menggunakan teknik ini di rumah dengan selamat.

Rawatan terapi cahaya (light therapy) digunakan untuk orang yang tidak pulih dengan rawatan topikal atau gejala czema cepat meletus semula selepas rawatan.

Cara terapi cahaya yang paling mudah (fototerapi) melibatkan mendedahkan kawasan yang terjejas kepada jumlah terkawal cahaya matahari semula jadi. Cara lain menggunakan ultraviolet A (UVA) buatan dan jalur sempit ultraviolet B (UVB) sahaja atau dengan ubat-ubatan.

Walaupun amat berkesan, terapi cahaya mempunyai kesan sampingan berbahaya, termasuk penuaan kulit pramatang, perubahan warna kulit (hiperpigmentasi) dan peningkatan risiko kanser kulit.

Atas sebab ini, fototerapi kurang digunakan pada kanak-kanak kecil dan dilarang digunakan kepada bayi.

Jika anda malu dengan keadaan kulit anda, anda boleh berbincang dengan klinik pakar kulit atau klinik estetik untuk membincang cara merawat eczema.

Penjagaan Diri

Selain rawatan yang dinyatakan di atas, terdapat perkara yang boleh anda lakukan sendiri untuk membantu meringankan gejala anda.

Anda boleh cuba kurangkan kerosakan akibat menggaru. Eczema selalunya gatal, dan ia boleh menjadi sangat menggoda untuk menggaru kawasan kulit yang terjejas.

Tetapi menggaru biasanya merosakkan kulit, menyebabkan eczema lebih berleluasa. Akibatnya kulit menebal, menjadikan kawasan kulit calar kronik. Garu yang mendalam juga menyebabkan pendarahan dan meningkatkan risiko kulit anda dijangkiti atau berparut.

Anda boleh cuba menggosok kulit anda dengan lembut dengan jari anda. Jika bayi anda mempunyai eczema atopik, sarung tangan anti-calar boleh menghalang mereka daripada menggaru kulit mereka.

Pastikan kuku anda pendek dan bersih untuk meminimumkan kerosakan pada kulit akibat calar yang tidak disengajakan.

eczema itch neck

Perubahan Pemakanan

Sesetengah makanan, seperti telur dan susu lembu, boleh mencetuskan gejala eczema. Namun Begitu, anda tidak perlu membuat perubahan ketara pada diet anda tanpa berbincang dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

Jika pakar kulit mengesyaki sebarang alahan makanan, beliau boleh membantu mencari cara untuk mengelakkan alahan makanan anda sambil memastikan semua nutrisi yang anda perlukan cukup.

Jika anda menyusukan bayi dengan eczema atopik, dapatkan nasihat perubatan sebelum membuat sebarang perubahan pada diet biasa anda.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, cara yang berkesan untuk merawat eczema adalah rawatan, ubat-ubatan, terapi, penjagaan diri, dan perubahan makanan.

Walaupun cabaran yang dihadapi berkaitan dengan eczema amat merisaukan, kita harus kekal optimistik dan proaktif dalam menguruskan gejala tersebut.

Dengan penjagaan yang betul dan pematuhan kepada pelan rawatan, individu yang mempunyai eczema boleh mengalami pemulihan yang ketara dalam kualiti hidup secara keseluruhan.