Punca Ketuat Kaki: Sebab, Jenis, Gejala dan Rawatan

warts leg

Ketuat adalah pelbagai dan berbeza mengikut badan. Ketuat kaki adalah diantara yang paling biasa dan mudah dialami.

Ia disebabkan oleh jangkitan virus Human Papillomavirus (HPV) bukan daripada jangkitan bakteria. Terdapat lebih dari 100 jenis virus papillomavirus manusia (HPV), namun jenis 1, 2, 4, 60, dan 63 khususnya menyerang lapisan dangkal kulit terutamanya di bahagian tapak kaki.  

Pertumbuhan virus ini mudah terangsang pada suhu dan kelembapan yang tinggi. Oleh itu tempat-tempat yang hangat dan lembap, seperti lantai dan kolam renang menjadi kawasan yang sesuai untuk membiak dan merebak melalui pembukaan atau keretakan pada kulit.

Ia berlaku menerusi sentuhan secara langsung bahagian lantai yang hangat dan lembap. Ini adalah punca ketuat kaki yang sering tidak diambil peduli. Ketuat boleh menyerang pada bila-bila masa, ketika bercukur, menggigit kuku mahupun ketika hubungan kelamin.

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti dengan ketuat kaki, malah golongan yang mengalami masalah imunisasi yang lemah adalah lebih mudah terdedah kepada punca ketuat kaki.

planter wart leg

Kepelbagaian Ketuat dan Jenis

Ketuat biasa, ia mudah tumbuh pada jari, siku, lutut, lengan dan kaki. Pada amnya ketuat berbentuk seperti kubis bunga kecil dan kasar serta rata, terbentuk dalam kelompok di muka, belakang tangan, atau kaki.

Ada yang tumbuh di sekeliling kuku jari yang dinamakan ketuat periungual. Ketuat yang sering merebak pada bahagian muka, lutut dan siku kanak-kanak dan wanita muda pula dinamakan ketuat leper.

Ia mempunyai bentuk bulat yang agak kasar dan timbul pada permukaan kulit dan berwarna seperti isi daging. Manakala ketuat genital merujuk pada bahagian genital wanita mahupun lelaki, dan rektum, yang sering kali tersebar melalui hubungan kelamin.

Selain itu, ketuat plantar banyak mempengaruhi bahagian bawah tapak kaki yang terdedah atau berkaki ayam. Ketuat filiform pula bersaiz kecil seperti keratan rambut sering muncul pada kelopak mata, bibir, muka atau leher.

Gejala Ketuat

  • Benjolan kecil yang muncul pada kulit dimana penebalan dan pengerasan kulit berlaku akan menyebabkan kesakitan pada tapak kaki
  • Saiz purata boleh berkisar antara satu hingga 10 milimeter dengan bintik-bintik gelap yang kecil kelihatan di dalam badan ketuat yang merupakan trombosis (mengandungi darah beku) lapisan lebih dalam kulit.
  • Ketuat mungkin mempunyai permukaan yang kasar atau licin yang berwarna kelabu-kuning atau coklat dan mungkin juga rata kerana tekanan pada ketuat
  • Ketuat tertumpu di atas kawasan tekanan atau titik tulang seperti tumit dan bola kaki
  • Ketuat boleh berlaku secara tunggal atau berkelompok yang mungkin bersatu untuk membentuk ketuat “mosaik”.
  • Muka, kaki, lutut dan tangan paling kerap terjejas.
  • Walaupun ketuat boleh menjadi gatal, menyakitkan, ketat  atau menyebabkan rasa tekanan, biasanya tidak menghasilkan sebarang gejala lain.
planter wart foot

Pilihan Rawatan Ketuat

Ketuat tidak berbahaya. Dalam kebanyakan kes, ia hilang dengan sendiri dalam beberapa bulan atau tahun. Jika ketuat merebak atau menyebabkan kesakitan, atau penampilannya agak kurang menyenangkan, ada beberapa kaedah yang boleh diguna pakai untuk merawatnya.

1. Salap (ubat sapu) dan larutan khas

Salap dan larutan yang mengandungi bahan kimia, yang juga telah diuji, termasuk 5-fluorouracil (bahan yang menghalang pertumbuhan sel), asiklovir dan imiquimod (ubat antivirus) dan zink. Ia berfungsi dengan mengeluarkan lapisan ketuat sedikit demi sedikit.

2. Suntikan

Pelbagai ubat boleh disuntik ke dalam ketuat. Ini termasuk bleomycin dan 5-fluorouracil (kedua-dua ubat menghalang pertumbuhan sel), interferon (ubat yang menjejaskan sistem imun) dan antigen khusus (bahan yang, seperti vaksin, mencetuskan tindak balas imun).

3. Imunoterapi

Rawatan ini menggunakan sistem imun pesakit itu sendiri untuk melawan ketuat. Rawatan ini digunakan apabila ketuat kekal selepas rawatan lain.

Satu jenis imunoterapi melibatkan penggunaan bahan kimia, seperti diphencyprone (DCP), pada ketuat. Reaksi alahan ringan mungkin berlaku di sekitar ketuat yang dirawat.

laser removal wart foot

4. Cautery

Ketuat dipanaskan dan dimusnahkan menggunakan pancaran laser. Rawatan ini boleh menyebabkan parut. Namun ia adalah kaedah yang paling berkesan dan tidak menyakitkan. Pasca pemulihan yang paling cepat berbanding kaedah lain dalam hanya satu sesi tunggal sahaja.

5. Rawatan Laser Pewarna Berdenyut

Rawatan ini melibatkan penggunaan pancaran laser untuk memanaskan dan memusnahkan saluran darah sempit yang membekalkan darah kepada ketuat. Tujuannya adalah untuk menghalang sel kulit daripada membiak.

6. CO2 Laser

Ini adalah rawatan laser yang bertujuan untuk memusnahkan sel ketuat dengan memanaskan cecair di dalamnya dengan kuat untuk masa yang singkat.

Photodynamic Light Therapy Foot Warts

7. Terapi Fotodinamik

Pada mulanya, gel disapu pada ketuat dan dibiarkan selama kira-kira tiga jam. Gel tersebut mengandungi bahan kimia khas yang kemudiannya diaktifkan oleh cahaya supaya ia boleh memusnahkan tisu ketuat.

8. Tampalan Asid Salisilik

Larutan asid salisilik disapu pada kulit beberapa kali sehari selama beberapa minggu. Penyelesaiannya membentuk lapisan nipis di atas ketuat. Lapisan ini dikeluarkan sebelum larutan digunakan semula.

Jika boleh, lapisan atas ketuat juga dikeluarkan dengan berhati-hati. Kebanyakan larutan asid salisilik boleh didapati tanpa preskripsi di farmasi. Sesetengah produk ini juga mengandungi asid laktik. Larutan asid salisilik biasanya diterima dengan baik tetapi kurang berkesan.

Kerengsaan kulit ringan adalah perkara biasa. Dalam kes yang jarang berlaku, kulit mungkin berubah warna atau terluka. Memfailkan lapisan atas ketuat semasa rawatan boleh menyebabkan sedikit kesakitan atau sedikit pendarahan.

cryotherapy wart removal

9. Cryotherapy

Dalam cryotherapy, doktor menyemburkan nitrogen cecair menggunakan muncung kecil pada ketuat untuk “membekukannya”. Bahan ini sangat sejuk dan akan memusnahkan sel-sel di lapisan atas kulit.

Kaedah ini mungkin akan sedikit sait, oleh itu ubat kebas akan digunakan pada kawasan yang perlu sahaja. Cara lain yang diguna pakai adalah berbeza iaitu dengan mencelupkan kapas dalam nitrogen cecair dan kemudian menahannya pada ketuat selama beberapa saat.

Rawatan ini perlu diulang beberapa kali, dengan tempoh rehat sekurang-kurangnya satu minggu antara setiap sesi. Bahan kimia ini akan menyebabkan terbentuknya lepuh iaitu tisu-tisu mati di sekeliling ketuat dalam masa seminggu atau lebih.

klinik avicenna front desk

Kesimpulan

Kejayaan rawatan ketuat bergantung pada beberapa faktor yang berbeza, termasuk berapa lama ketuat dibekukan dan berapa kerap rawatan dilakukan atau seberapa kuat larutan asid salisilik, dan berapa kerap dan berapa lama ia digunakan.

Oleh kerana begitu banyak faktor yang terlibat, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan rawatan mana yang paling efektif. Banyak rawatan ketuat lain boleh didapati.

Kesimpulannya, bagi mereka yang ingin mendapatkan rawatan profesional yang paling tepat dan efektif untuk menghapuskan ketuat kaki, disyorkan untuk mendapatkan konsultasi dan nasihat dari Klinik Avicenna.

Dengan berbagai faktor yang perlu dipertimbangkan dalam memilih rawatan yang sesuai, kami dapat membantu menentukan pendekatan terbaik untuk mengatasi masalah ini.

Dengan bantuan pakar-pakar kulit di Klinik Avicenna, anda dapat yakin bahwa anda berada di tangan yang aman dan berpengalaman untuk mencapai keberhasilan menghilangkan ketuat kaki anda.